Estlandssvenskarnas sång- och dansfest 2016 

 

Bästa Estlandvänner,

När jag fick reda på att Estlandssvenskarna skulle ha sin sång- och dansfest i biskopsborgen i Hapsal den 2.7.2016 tajmade jag mitt besök till stugan på Dagö så att jag kunde deltaga på festen för första gången.

Jag hade befarat att det skulle vara få deltagare men då jag anlände märkte jag att det var många danslag, körer och orkestrar från Sverige, Finland och Estland som deltog. Exempelvis fanns den finska Östersundom kören på plats. Även publik från samma länder deltog med svensk dominans. All skriven och muntlig info gavs på svenska och estniska. Det rådde en trivsam stämning och människor umgicks flitigt med varandra. Också med helt främmande. Jag träffade tex en familj i Runödräkter som hade fått tillbaka sin gård på vackra Runö. 

Gudstjänsten, som även den gick på två språk, hölls i biskopsborgens kyrka som var helt fullsatt. Den svenske prästen var, lade jag märke till, St Mikaelskyrkans präst från Tallinn.

Vid ett tillfälle defilerade alla körerna, danslagen och orkestrarna genom staden längs huvudgatan, sjöng och viftade till stadens medborgare. Mycket trevligt. Två av stadens egna damer deltog i festyran genom att klä ut sig i 1700-talskläder med frukter i håret !

Tåget genom staden leddes av den för Estlandsvännerna bekante Ülo Kalm. Tidigare kommundirektör för Nuckö kommun och numera chef för Aibolands museum. Han deltog hos Estlandsvännerna när Mikael Sjövall presenterade sin bok "På strövtåg i Aiboland" för inte så länge sedan då Ülo höll sitt anförande på en utmärkt svenska. 

Återigen kan jag konstatera att maten på Kuursaal vid Promenaden är toppen. Rekommenderas!

Med bästa hälsningar från Hapsal,

Lauri Johnson 

 

Se också video: Eestirootslaste laulu- ja tantsupidu 2016