Tartu/Dorpat och sjön Peipus 30.8.-1.9.2019 

 

Programmet i Tartu/Dorpat började med en rundtur och besök i huset där Fredsfördraget i Dorpat 1920 undertecknades. Fredsförhandlingarna inleddes den 12 juni 1920 och fredsfördraget slöts slutligen den 14 oktober. Den finländska delegationen leddes av Juho Kusti Paasikivi. 

 

Rundturen avslutades till fots i de gamla kvarteren med besök bl.a. i Sankt Johannes kyrkan (Jaani Kirik). De äldsta delarna av kyrkan är från 1300-talet. 

 

Universitetet i Tartu/Dorpat grundlades 1632 under svenskt styre. Minnesmärket över grundläggare Gustav II Adolf återinvigdes år 1992.

 

På lördagen gjorde vi en heldagsutfärd med båt. Turen tog oss längs floden genom Emajõe Suursoo våtmarker och ut till ön Piirissaar i sjön Peipus. 

 

Ön Piirissaar är belägen i den södra delen av sjön Peipus, inte långt från den ryska gränsen som går genom sjön. Namnet betyder "gränsön". Piirissaar är den enda permanent bebodda estniska ön i Peipussjön. I öns nordöstra del ligger tre byar (Piiri, Tooni och Saare). De flesta av Piirissaarborna är ryska gammaltroende som främst sysslar med fiske och lökodling. Hamnen ligger mitt inne i ön vid ändan av en lång kanal. 

 

Den ortodoxa kyrkan på Piirissaar. 

 

Fisksoppan på Piirissaar avnjöts utomhus i solen.

 

Från Piirissaar fortsatte vi med båt över Peipussjön till Laakssaare hamn och sedan med buss till Tartu/Dorpat. 

 

Se programmet